Raed Arafat explică când se vor face primele achiziții centralizate, la ZF Live

Raed Arafat explică când se vor face primele achiziții centralizate, la ZF Live
Publicat: 15/02/2013, 14:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:08

Read Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătății, a vorbit la emisiunea ZF LIVE despre costurile, calitatea și eficiența sistemului sanitar din România.

Reprezentantul MS a spus că alocarea unei sume mai mari de bani bugetului Sănătății, comparativ cu anul trecut nu înseamnă, neapărat, că românii vor beneficia de servicii de calitate sau că nu vor mai lipsi tratamentele din spitale. „Daca ne comparăm cu alte țări, unde media din PIB este de 8%, noi rămânem sub jumătate. Relativ, suma alocată bugetului Sănătății a crescut, dar cu creșterea acestei sume au crescut și anumite cheltuieli, au crescut și cheltuielile pentru anumite medicamente. Cu toate acestea, ne clasăm tot la coada clasamentului în ceea ce privește consumul de medicamente”, a precizat Arafat.

Acesta a mai spus că chiar dacă au intrat banii în sistem, „sistemul a suferit anumite reforme”. „Sitem are mari probleme în privința infrastructurii spitalor, în special la spitalele mari, care preiau majoritatea cazurilor grave. Avem spitale care primesc un pacient pentru care Casa (nr. Casa Națională de Asigurări de Sănătate) decontează 1.000 de euro, dar costul tratamentului poate ajunge și până la 10.000 de euro, iar acest lucru crează arierate”, a mai spus dr. Raed Arafat la ZF LIVE.

Primele achiziții centralizate se vor face în următoarele săptămâni

Pentru că banii sunt limitați, chiar dacă Guvernul a alocat pentru anul 2013 un buget de 4 miliarde de lei pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 1 miliard de lei pentru Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat a spus că intrarea în vigoare a licitațiilor centralizate va ajuta la prevenirea risipei din sistemul sanitar. „E mult mai ușor să depistezi o neregulă la o licitație mare, decât la sutele de licitații mici, ale căror impact este devastator. La momentul actual este foarte greu să știi diferențele de preț între anumite spitale. Au existat cazuri în care spitalele publice cumpărau dezinfectanți, dar cele private nu cumpărau, dar cu toate astea și spitalele private aveau dezinfectanți și foloseau dezinfectanți. În prezent nu există o centralizare generală”, a menționat reprezentantul ministerului Sănătății.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE LEGEA LICITAȚIILOR CENTRALIZATE

Pentru ca licitații centralizate să se desfășoare fără niciun fel de problemă, la finalul lunii, mai exact după data de 25 februarie, în România vor veni doi experți de la Organizația Mondială a Sănătății cu care reprezentanții ministerului Sănătății se vor sfătui pentru a organiza aceste licitații.

„În următoarele două luni vom pune la punct licitațiile pentru aparatura necesară din spitale. De asemenea, vom organiza licitații centralizate și pentru medicamentele din programul oncologic, din programul HIV/SIDA, din programul de terapie intensivă și urgență, dar și licitații pentru materiale sanitate de uz general”, a menționat secretarul de stat al MS.

Întrebat de Sorin Pâslaru, moderatorul emisiunii ZF LIVE, când vor avea loc primele achiziții, dr. Arafat a precizat că în următoarele săptămâni. „Se vor achiziționa milioane de litri care vor fi licitați sub prețul pompei. Achiziția va fi de ordinul zecilor de milioane de euro, dar economiile provenite din achizițiile centralizate pot ajunge până la 10-15%, chiar și 20%. Din banii proveniți din aceste economii vor fi cumpărate alte produse. De exemplu: dacă până în prezent putem cumpăra 100 de stenturi, în urma achizițiilor centralizate vom putea cumpăra 120 de stenturi”, a explicat dr. Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Lege pentru TOATE FEMEILE din România. Sumele pe care le pot primi DIRECT de la...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
„Procesul maimuţei”. Un profesor a ajuns în faţa judecătorilor pentru că l-a predat pe Darwin
×